2013. január 13., vasárnap

Narancsos rizs

Régen írtam evésről-ivásról! Az egyik finom étel a spanyol konyhából importált narancsos rizs. Elég egyszerű elkészíteni és magában is jó, alig kell hozzá valami kis saláta vagy egyéb. Húshoz is készíthető, de én ahhoz nem kedvelem, mert annyira karakteres, hogy nem jó "köretnek". Nekem önálló ételnek vált be.

Jázmin rizsből szeretem, de lényegében mindegy. A készítés az ismert bögrés módszerrel történik, mert egy adag rizshez két adag főzőlé kell. Ez a módszer nagyon megkönnyíti és meggyorsítja a készítést. Az egyik bögrébe húsleves a másikba narancslé és édes tokaji szamorodni bor kerül.

Akkor Jime: 

Készíts elő egy fazekat, két nagyobb bögrét, narancs facsarót, szűrőt, reszelőt és a hozzávalókat.


  1. Egy kisebb fej vöröshagyma
  2. Oliva olaj
  3. Rizs - a bögre legyen tele
  4. Narancs - 3,4 darab
  5. Tokaji szamorodni édes 1-2 dl.
  6. Egy csirkehúsleves kocka



1. A rizst mosd át és a szűrőben tedd félre csepegni.
2. Vágd fel a hagymát nagyon kicsire.
3. Egy jó lábasban oliva olajon, kis tűzön kezd el a hagymát fonnyasztani.


4. Közben az egyik bögrébe tedd bele a húsleves kockát és önts rá forró vizet. A víz melegítéshez én a vízforralót használom. Sima ügy. Egy kanállal keverd el, hogy a kocka feloldódjon.

5. A narancsokat facsard ki a másik bögrébe, 2/3-ig legyen. A hiányzó részt egészítsd ki a borral. A narancs héjából egy keveset érdemes lereszelni egy kis tányérba, amit majd a legvégén lehet a kész rizshez keverni.  




6. Ha a fentieket jó ütemben végzed, akkor éppen addigra leszel kész, amikorra a hagyma már sárga és puha. Öntsd rá a rizst és folyamatos kavargatva pirítsd meg. Nagyobbra veheted a lángot.



7. Aztán jöhet rá a húsleves és a narancslé-bor.



8. Nagyon kicsi lángon fedő alatt főzd meg! Amikor elfogy a lé, akkor ellenőrizd a rizs keménységét. Szinte biztos, hogy ekkorra már puha lesz. Ha nem, semmi baj, főzd tovább. Bírja! A végén keverd hozzá a reszelt narancshéjat. Ha igazán jót akarsz, a végén fedő nélkül még nagy lángon "meg lehet kapatni" az alját. Ettől még finomabb lesz. Kicsit barnára pirul.

A főzés közben a bortól és a narancs illatától olyan illat lesz a lakásban, hogy számíthatsz a családtagok élénk érdeklődésére. Ha nagyon durvul a helyzet, jussion eszedbe pár technika.

Saját fazékban tálald!




Ha tél van, a hideg miatt forralt bort adhatsz mellé. Van egy kompakt német verzió, de meglepően finom. Pár száz forintba kerül.




Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése